Gebelikte Kanama

Gebeliğin 20. haftasından önce olan kanamalar “Düşük Tehdidi” olarak isimlendirilir. Daha çok ilk 3 ayda rastlanır.  Her 5 gebelikten birinde rastlanır.

Gebe bir kadının düşük yapma olasılığı düşük kadının yaşıyla ilişkilidir. 30 yaş altında gebeliklerin %12 ‘si kaybedilirken 35-39 yaş grubunda oran %25’e, 40-44 yaş grubunda ise %50’nin üzerine çıkar. Sebebi yaşla birlikte yumurtaların kromozomal olarak anormal olma oranının yükselmesidir. Zaten erken gebelik kayıplarının çoğunluğu embriyodaki kromozomal anormallikler nedeniyle olur.

Düşük tehdidi olan kadınlara geleneksel olarak yatak istirahati önerilip, cinsel ilişki yasaklanır. Bazen progesteron içeren ilaçlar verilir. Ancak bunların hiçbirinin faydalı olduğu kanıtlanmamıştır.

Gebeliğin erken döneminde rastlanan kanamalarda dış gebelik ihtimali de akılda tutulmalıdır. Sağlıklı büyüyen gebelikler rahim içinde ise 4,5 haftadan itibaren ultrasonla görülürler. Beta HCG değeri kritik seviyenin üzerine çıktığı ve düzenli olarak yükselmeye devam ettiği halde rahim içinde gebelik kesesi görülmüyorsa dış gebelik tanısı konulur. İlaçla ve operasyonla tedavi yöntemleri vardır.

İlk 3 aydan sonra kanamaya sebep olan önemli bir sorunda “rahim ağzı yetmezliğidir”. Rahim ağzı yavaş yavaş ağrısız bir şekilde açılır, bebek düşer. Genellikle 2. üç ay bitmeden olur. Sebebi genellikle belli değildir. Daha önce rahim ağzı ile ilgili işlem geçirmiş olanlarda daha sık görülebilir.

 20. HAFTADAN SONRA OLAN KANAMALAR

20. haftadan sonra olan kanamalar sadece bebeği değil anne hayatını da tehlikeye atacak boyutta olabilir. Çünkü rahim bu haftalardan sonra çok kanlanmaya başlar. Kalpten çıkan kanın %20’si rahim tarafında alınır. Ciddi bir kanamada seri ve doğru kararlar alınması hem anne hem bebek hayatı için kritik önem taşır.

Bu haftalardaki kanamaların en sık rastlanan 2 sebebi bebeğin eşinin önde olması ( Plasenta Previa ) ve erken ayrılmasıdır ( Ablatio Plasenta). Plasenta previa’da ağrı genellikle olmaz, ablatioda ise olur. Tanı ultrasonla konulur. Doğumun zamanlamasına gebelik yaşı ve kanama miktarına göre karar verilir.

Plasenta previaya yol açan sebebin ne olduğu bilinmemektedir. Daha önce endometriumda bir zedelenme olması ya da endometriuma giden kan akımında azalması probleme zemin hazırlar. Geçirilmiş sezaryen, multiparite (birden fazla doğum olması, pl. previa ilk gebeliklerde daha az görülür), myom varlığı, ileri anne yaşı, çoğul gebelikler,daha önceki gebeliklerde pl. previa öyküsü ve anne adayının sigara kullanması risk faktörleridir.

Plasenta previanın belirtisi ikinci trimesterde ya da hamileliğin son dönemlerinde görülen ağrısız vajinal kanamadır. Kanamayla birlikte ağrı olmaması tipiktir. Bu kanama klasik kadın doğum kitaplarında “anne adayı sabah uyandığında kendini kan gölünün içinde bulur” şeklinde tarif edilir. Öte yandan previa kadınların büyük bir kısmında sessiz seyreder ve herhangi bir belirti vermez.

Geri