Aşılama (IUI)

Aşılama (IUI-intrauterin inseminasyon) hareketli spermlerin seçilip rahim içine bırakılmasıdır. Döllenmenin tüpler içinde kendiliğinden olur.

Genellikle yumurtalıklar da uyarılıp (ovülasyon indüksiyonu),  birden fazla yumurtanın çatlaması sağlanır. İşlemin mantığı ortamdaki yumurta ve spermin çok olmasıyla gebelik şansının arttırılmasına dayanır. Zamanlamanın sağlanmış olması diğer artısıdır.

Mililitredeki sperm sayısı 5 milyonun veya toplam ileri hareketli sperm sayısı 1 milyonun altında ise aşılama ile gebelik şansı düşük olduğundan ön planda tüpbebek düşünülür. Ancak infertilite süresi 2 yıldan az olan genç çiftlerde düşük sperm sayıları ile de sonuç almak mümkün olabilmektedir.

Hiçbir sebep bulunamayan (unexplained infertilite) çiftlerin düzenli ilişkiye rağmen çocuk sahibi olamadıkları süre 3 yıldan fazla ise aşılama ile sonuç alma ihtimali çok düşüktür.

Aşılamada gebelik şansı her uygulama için % 15 civarındadır. 3 kerede sonuç alınamazsa sonraki denemelerin başarı şansı çok düşüktür.

Özellikle 40 yaş ve üzerindeki çiftlerin aşılama denemeleri tavsiye edilmez. Çünkü bu yaşlarda aşılama ile gebelik elde etme olasılığı çok düşüktür ve zaman kaybına neden olur. Geçen süre kadının yumurtalarının daha da azalmasına neden olarak yapılacak tüp bebek denemelerini de olumsuz etkileyebilir.

Geri