Önce çiftin öyküsü alınıp, eski tahliller gözden geçirilir.
Vajinal ultrasonla rahim ve yumurtalıkların durumu değerlendirilir.
Rahim filmi, histeroskopi, laparoskopi, kromozom analizi ve hormon tetkiklerinin gerekli olup olmadığı gözden geçirilir.
HSG (Histerosalpingografi) tüpler ve rahim içinin durumu hakkında fikir verir. Tüplerdeki iltihabi sıvı birikimlerine hidrosalpenks adı verilir. Rahim içine akıp embriyonun tutunmasını engelleyerek tüp bebekteki başarı oranını %50 azaltır. Bu sorun laparoskopi ile ortadan kaldırılabilir.
Histeroskopi, rahim içi yapışıklıkları, polip ve myomları hem teşhis hem tedavi etmek için kullanılır. Daha önce başarısız tüp bebek denemeleri olanlarda araştırma amacı ile de kullanılır.
Karyotip adı verilen kromozom analizi, kromozom sayı ve kuruluşunu gösterir. Düşük öyküsü, ailede genetik problem varlığı, sperm sayımında ciddi bozukluk ve daha önce başarısız tüp bebek denemesi olanlarda yapmak gerekir.
Sonuçta, bir tüp bebek uygulaması, bazen hemen başlatılabilir, bazen de aylar süren hazırlıklar gerekir. Fazla kiloların verilmesi, şeker, tiroid gibi sorunların düzeltilmesi tüp bebeğe başlama sürecini uzatabilir.
Geri